Lavanta

Avrupa ve Akdeniz e özgü ballıbabagiller ailesinden mor çiçekli bir bitkidir. Çoğu bitkide olduğu gibi optimum koşullardaki (Organik maddece zengin orta bünyeli) toprakları sever. Ancak marjinal alanlarda da (Kireçli tuzlu) gibi topraklarda da rahatlıkla tarımı yapılabilir. Çeşitler bağlı olmak kaydıyla haziran temmuz aylarında çiçek açar. Kozmetik ve tıbbi olarak kullanımları yanında temizlik, hediyelik eşya ve turizm gibi farklı alanlarda da kullanılmaktadır. Lavantanın çiçeklerinin su distilasyonu yöntemiyle damıtılarak uçucu yağı elde edilir. Uçucu yağı için yetiştirilen bir bitkidir. Fransa ve Bulgaristan başta olmak üzere İspanya, İtalya, Ukrayna, Yunanistan, TÜRKİYE, ABD ve Avustralya gibi ülkelerde tarımı yapılmaktadır. Sakinleştirici olan lavanta yağı ANTİBAKTERİYEL ANTİENFLAMATUAR VE ANTİOKSİDAN etkilere sahiptir.