Aronya
Botanik olarak bakıldığında aronya bitkisi ; Rosales takımı, Rosaceae familyası, aronia cinsi ve Aronia melanocarpa türü içerisinde yer almaktadır. Odunsu çok yıllık bir bitkidir. Ülkemizde Aronya ile ilgili ilk çalışmalar 2012 yılında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından yapılmıştır. Üzümsü meyveler içerisinde oldukça yüksek antioksidan kaynağına sahip olan aronya, taze meyve olarak tüketildiği gibi işlenerek gıda sanayiinde ve eczacılıkta da kullanılmaktadır. Vitamin ve Mineral kaynağı (B12-D vitamini hariç) açısından zengin olan Aronya ‘’Süper Meyve’’ olarak adlandırılmaktadır. Çalı formu özelliğine sahip olmasıyla birlikte süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır. Taze olarak tüketilebileceği gibi meyve suları, reçel, şarap üretimi, dondurma yapımı ve kurutulmuş olarak da değerlendirilmektedir. İçeriğinde bulunan özel maddeler sayesinde serum kolestrolünü düşürür, karaciğeri toksinlere karşı korur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve doğal kanser savaşçısıdır. Sağlık açısından oldukça yaralı bir meyve olan Aronya, düşük sıcaklıklara karşı dayanıklı ve adaptasyon yeteneği yüksektir. Son yıllarda dünya çapında popüler olmaya başlamıştır. Uygun iklim ve arazi koşulları değerlendirilmesi yapıldığında ülkemizde üretiminde söz sahibi bir ülke konumuna gelecektir.