Dikensiz Kuşburnu
Kuşburnu (Rosa sp.) halk arasında gülburnu, gülelması, itburnu, yaban gülü, şillan, deli gül gibi isimlerle anılmaktadır. Rosales takımının Rosaceaea familyasının Rosaoideae alt familyasının Rosa cinsine aittir. Çalı formunda olan kuşburnu Orta Ve Batı Asya, Kafkasya, Avrupa, Kuzeybatı Afrika, Irak ve İran’ın kuzey ve batı kesimleri, Afganistan’ın kuzeyi, Pakistan, Orta Asya ve Rusya’yı içine alan geniş bir coğrafya da doğal olarak yetişmektedir. Ülkemizin her ekolojisinde kuşburnuna rastlanır. Eski çağlardan beri hem halk hekimliğinde, hem de beslenme amaçlı kullanılmıştır. Günümüzde ise hemoroide, egzamaya, ateşli hastalıklara, gribal enfeksiyonlara ve ishale karşı kullanıldığı belirtilmektedir. Kuşburnu; beslenme ve tıbbi değeri yanı sıra, süs bitkisi, çit bitkisi, erozyon önleyici bitki olarak da kullanılmaktadır. Bitkisi, 1.5-3.5 metre kadar olabilir, yapraklarını döken çalı formunda bir bitkidir. Kökleri 4m kadar derine inebilmektedir. Kuşburnu türleri hermofrodit yapıda olup çok sayıda erkek ve dişi organa sahiptir. Meyveleri, sarı, turuncu ve mor renkte hatta siyah renkte olabilir, içi ve dışı tüylü/tüysüz olabilir. Meyveleri C-vitamini içeriği yönünden oldukça yüksektir. Kuşburnu, marmelat ve reçeli başta olmak üzere, çayı ile pasta, ekmek ve çorba gibi gıdaların üretiminde ise yan katkı maddesi olarak da değerlendirilmektedir. Asya Tarım olarak ‘’ İyi Tarım Uygulamaları çerçevesinde Organik Üretime’’ dayalı kuşburnu yetiştiriciliği yapmayı hedefliyoruz.