Türkçe
İngilizce

İncir

Ficus carica botanik ismiyle bilinen İncir Anadolu’da çok eski dönemlere dayanan kültür meyveleri içerisinde yer almaktadır. Anavatanı Türkiye olup, Suriye, Filistin ve sonrasında Çin ve Hindistan’ a yayılım göstermiştir. Dünya’da incir üretiminde Türkiye birinci sırada yer alırken, Mısır ikinci, Fas ise üçüncü sırada yer almaktadır. İncirin iklim isteği ve ekolojik koşulları nedeniyle sınırlı sayıda ülkede üretilmektedir. Subtropik iklime sahip olan incir, ılıman iklime sahip farklı bölgelerde de yetiştirilebilir. Ortalama yetiştirilme sıcaklığı 18-20 derecedir. Temmuz ve Ağustos aylarında olgunlaşan meyve için ideal sıcaklık 25-30 derecedir. Sıcaklığın düşük olması incir yetiştiricileri için bir sorundur. Killi-kumlu ve kireçli topraklarda yetiştirilmeye uygundur. Taze ve kuru formda tüketilebilen incir çerisinde bulundurduğu fosfor, kalsiyum, demir, magnezyum, B1 ve B2 vitaminleri bulundurması nedeniyle besin değeri açısından oldukça zengindir. Türkiye’de üretilen incirin yaklaşık üçte biri taze incir olarak, üçte ikisi ise kuru incir olarak tüketilmek üzere gerek iç, gerekse dış pazarlara arz edilmektedir. Kuru incirin pazarlamasında taze incire göre bir takım kolaylıklar vardır. Taze incir, hasat edildikten sonra kısa süre içerisinde tüketilmesi veya pazarlamasının yapılması gereken bir üründür. İncir yetiştiriciliğinde işçilik ve hasat işleri temel olarak el ile yapılmaktadır. Bu nedenle incir sektörü istihdam açısından önemli bir yere sahiptir. Projelerimizde gerçekleştirmiş olduğumuz telli terbiye sistemi ile işçilik giderleri en aza inmektedir. Toprak işleme, sulama, gübreleme,  hastalık  ve  zararlılarla  mücadele, budama ve hasat gibi işlemleri daha kolay bir hale gelmiştir. Telli terbiye sistemiyle Birim alandan daha yüksek verim ve daha yüksek kalitede ürün elde etme çalışmalarımız olumlu sonuçlanmıştır.