Türkçe
İngilizce

Badem

Badem (Prunus dulcis), Rosaceae familyasına ait meyve türlerinden biridir. Anavatanı Orta ve Batı Asya’dır. Ülkemiz badem üretiminde beşinci sırada yer almaktadır. İller açısından incelendiğinde Mersin, Antalya ve Adıyaman önde gelen illerimiz arasındadır. Badem; meyve olarak, iç badem çiğ ya da kavrularak çerez olarak, şekerleme, çikolata ve pasta endüstrisinde gıda olarak, yağı ise kozmetik ve ilaç endüstrisinde kullanılmaktadır. İçeriğinde bulundurduğu protein, yağ, kalsiyum, fosfor ve potasyum sayesinde beslenme diyetlerinde önemli yere sahip olmuştur. Kalp- damar rahatsızlıklarını önleme, vücut direncini arttırma gibi faydaları vardır. Kullanım alanlarının çok çeşitli olmasıyla birlikte badem üretimi ve tüketimi her geçen gün artış göstermektedir. Soğuk ve nemli bölgeler hariç tüm bölgelerde yetiştirilmeye uygun bir meyve türüdür. Kireçli, taşlı, besin maddesince fakir topraklarda bile yetiştirilmeye uygundur. Meyveleri uzun süre saklanabildiğinden depolama problemi yoktur. Çiçeklerinin diğer meyve türlerine göre daha erken açmasından dolayı ilkbahar donlarından etkilenmektedir. Bu durum bademin ticari olarak yetiştirilmesini kısıtlayan faktörlerden biri olmuştur.